StudeerSamen, want de druk is al hoog genoeg!

Onderwijswerkplaats – Interview met Zakaria Laaraj,
oprichter StudeerSamen en winnaar Student Initiatiefprijs 2019.

In gesprek met Zakaria Laaraj, vraagt Gabriel Peralta Alvarez, een van onze student-assistenten, naar Zakaria’s drijfveren om StudeerSamen op te richten. Lees hieronder zijn verhaal.


Zakaria Laaraj studeert sinds zijn eerste bachelor op de VU. Hij begon met econometrie en is daarna doorgegaan voor zijn MBA – International Management. Al tijdens  zijn eerste studie geeft  Zakaria bijlessen en loopt daarbij tegen verschillende problemen aan. Hij komt problemen tegen als hoge tarieven, slechte aansluiting bij wat de studenten nodig hebben en slechte waardering voor bijlessen. “Op de universiteit moet je het toch zelf doen?” is een uitspraak die Zakaria vaak hoort. Maar wat hem betreft, is dit zeker niet het geval. Hij besluit een bedrijf op te richten voor het geven van bijlessen. Dat wordt uiteindelijk het initiatief StudeerSamen, een online tool die studenten op zoek naar bijles en studenten die bijles geven bij elkaar brengt. Met dit initiatief wint hij €1.000,–. Begin van het volgende semester gaat deze website online en worden de eerste bijlessen gegeven. Ook komen er op de website blogs over studiedruk, mentale gezondheid en community building.


Zakaria: “In onze studietijd is het juist de bedoeling dat je jezelf kan ontwikkelen, nieuwe mensen leert kennen en zoveel mogelijk kan leren zodat je later tevreden bent over jezelf en over wat je doet.”


Afgezien van het feit dat bijlesbedrijven niet goed aansluiten bij de universitaire student, onderkennen ze ook andere problemen die ertoe leiden dat de druk op studenten blijft toenemen. Een recent onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat 25% van de studenten met een burn-out kampt. Als student ervaar je al grote druk, maar als je dan ook nog eens de hoofdprijs moet betalen voor bijlessen waarvoor je ondergewaardeerd wordt, is het einde zoek. Met het huidige aanbod van bijlesbedrijven blijft de toegankelijkheid van bijles beperkt. Het creëren van een centrale plaats op universiteiten waar vraag en aanbod van bijlessen bij elkaar worden gebracht, kan daar verandering in brengen. StudeerSamen wilt hiermee de potentie van de universiteit vergroten, om studenten te helpen het beste uit zichzelf te halen.

Zakaria: “We moeten stoppen met onszelf de schuld te  geven voor studieproblemen. Geen enkele pil die je concentratie verhoogt of je meer energie geeft kan je studietijd beter maken. Die studietijd moeten we samen beter maken door elkaar te ondersteunen.”


StudeerSamen moet online studenten bij elkaar brengen, namelijk studenten die tegen een vrijwillige bijdrage bijles willen en studenten die hun kennis willen delen. StudeerSamen is nog op zoek naar sponsoren en studenten die hieraan willen bijdragen. Met het gewonnen bedrag van €1.000,– hoopt Zakaria snel van start te gaan. Het initiatief begint op de VU maar Zakaria hoopt snel uit te breiden naar andere universiteiten.

StudeerSamen is voor alle studenten die bijles willen hebben of hun kennis willen delen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.