Ellen Bal; pleiter voor activerende onderwijsvormen

Ellen Bal is opleidingsdirecteur van Bachelor en Master Antropologie aan de faculteit van Sociale Wetenschappen van de VU. Door haar expertise op het gebied van de verschillende aspecten van de mens, heeft Ellen bijzonder inzicht in wat volgens haar goed onderwijs inhoudt. Het eerste wat interviewer, Julien Laclavère (student-assistent VU Onderwijswerkplaats) opvalt, is dat Ellen met grote passie spreekt over onderwijs en onderwijsverbetering.
Tijdens haar studie Maatschappijgeschiedenis heeft Ellen colleges gevolgd in India en later in haar carrière colleges gegeven in Bangladesh. De academische cultuur in deze landen verschilt enorm van die in Nederland. Studeren is daar veel prestigieuzer dan hier en dat merkte Ellen ook aan de motivatie van de studenten. Ellens ervaring is dat internationale studenten over het algemeen actiever studeren dan hun Nederlandse equivalenten. Zij pleit daarom voor meer activerende onderwijsvormen op de VU, omdat volgens haar studenten daar het meest van leren.  
Ellen neemt geregeld deel aan evenementen op het gebied van onderwijsverbetering, zoals “Sleep je docent naar de 21ste eeuw”, een evenement van Advalvas gehouden in mei 2019. Tijdens dit evenement vertelde Ellen dat zij, toen de VU overging van Blackboard op Canvas, sessies heeft georganiseerd om docenten te trainen in het gebruik van Canvas. Ook nam zij toen een student-assistent aan, die de docenten blijft ondersteunen bij het gebruik van Canvas in hun onderwijs. Momenteel ziet Ellen weer ruimte voor verbetering bij het gebruik van Canvas. Dat kan volgens haar uniformer.
Ellen blijft actief deelnemen aan discussies over de manier waarop de VU onderwijs aanbiedt, de technologische tools die worden ingezet en over de werkdruk die zowel door docenten als studenten op de universiteit wordt ervaren. De VU waardeert Ellens jarenlange inzet en daarom kreeg zij in januari 2019 de Van der Duijn Schouten Onderwijsprijs 2018 uitgereikt voor haar bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs aan de VU.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.