Onderwijscafé Outreach van 13 naar 1300 lezers!


Hoe zorg je ervoor dat de wetenschappelijke boodschap voor een breed publiek toegankelijk is? Met deze vraag is de UB aan de slag gegaan. Sebastien Valkenberg, Informatiespecialist Filosofie, geeft onderwijs aan de VU en buiten de VU. Hij vertelt hoe de UB met de door hen ontwikkelde module Outreach studenten leert om hun scriptie zo te schrijven dat het aantal lezers daarvan van 13 naar 1300 stijgt.
Waarom Outreach; vanuit perspectief van docenten? Wetenschapper moet zich vaker mengen in publiek debat. Draagvlak creëren is belangrijk.
Als VU moeten we er wat mee!

In het voorjaar van 2017 zocht UB contact met The Focus, een platform van enthousiaste, gedreven hogerejaars studenten die scripties van andere studenten redigeren en het journalistieke proces begeleiden. Samen hebben ze Outreach ontwikkeld. UB biedt The Focus een platform . De kracht van The Focus is dat het studenten zijn die studenten begeleiden. Ze doen het gratis en gaan grondig te werk. Ze helpen in de richting waarin ze zitten. Bij wie wil je binnen komen op de juiste manier? UB heeft een Lib Guide gemaakt zodat je direct aan de slag kunt. Het mes snijdt aan twee kanten. Voordeel voor The Focus is dat ze nieuwe auteurs hebben, en het voordeel voor UB is dat ze profiteren van de professionaliteit van The Focus.
UB kan zien hoe vaak een scriptie wordt geraadpleegd. Onderzoek toont aan 13 clicks, terwijl artikelen op The Focus soms duizenden clicks halen.

Outreach is niet alleen voor VU studenten maar voor alle Nederlandse studenten. Er is veel belangstelling van internationale universiteiten. Wetenschappelijke output van je universiteit zet je op de kaart. Vooral voor hogerejaars studenten is dit belangrijk!

Wat levert Outreach op?

  1. Meer clicks
  2. Studenten geven aan dat ze meer vaardigheden bezitten dan voorheen.  Ze leren scherper denken, beter schrijven.
  3. Pilot heeft zich als olievlek verspreid. Outreach slaat aan bij andere faculteiten. Nov 2018 bij Research master voor Humanities; In mei voor Archon.

Ook individuele studenten kunnen meedoen. Het is handig om een groep te hebben omdat studenten op elkaar moeten kunnen reageren. Ergens in juni komt Outreach bij de scriptie. Er vindt eerst een intake plaats. Een workshopachtig karakter van 20-25 studenten is ook mogelijk. Kan ook tweetalig.
Vragen? Neem contact op met Sebastien Valkenberg: s.p.valkenberg@vu.nl
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.