Start Special Interest Group Tutoraat


Foto Unsplash

Het tutoraat wordt een steeds wezenlijker onderdeel van het onderwijs aan de Vrije Universiteit. Eind 2018 heeft de werkgroep Visieontwikkeling Studentbegeleiding een rapport opgeleverd waarin zeven leidende inrichtingsprincipes worden benoemd voor de inrichting van het tutoraat aan de VU. In de geconcretiseerde VU onderwijsvisie zijn deze principes opnieuw opgenomen.

  1. Het tutoraat is een fundamenteel onderdeel van studentbegeleiding
  2. De tutoren zijn docenten van de opleiding
  3. Individuele begeleiding maakt onderdeel uit van het tutoraat
  4. Elke faculteit heeft een coördinator voor het tutoraat
  5. Aan het tutoraat worden voldoende uren besteed
  6. Het tutoraat wordt periodiek geëvalueerd waarbij de studenten ook feedback geven
  7. Tutoren zijn getraind en bekwaam in hun rol

Om dit gedaan te krijgen heeft de werkgroep een achttal adviezen uitgebracht waaronder: Ontwikkel centraal aanbod ten behoeve van het trainen van tutoren en tutor-coördinatoren [ … ] en richt een Special Interest Group in om kennis te delen en zo richting te geven aan de invulling van het tutoraat.

Momenteel wordt door diverse faculteiten hard gewerkt om het tutoraat te verbeteren, op te starten of om een doorstart mogelijk te maken. Teneinde niet allemaal het wiel uit te vinden, van elkaar te leren en elkaar te stimuleren hebben het Network for Teaching and Learning en de afdeling OKP van Student- en Onderwijszaken de handen ineen geslagen en starten een Special Interest Group op. De eerste bijeenkomst is eind januari. Van vrijwel elke faculteit is een vertegenwoordiger afgevaardigd. Tijdens de aftrap wordt onder meer nagedacht over hoe we de SIG vorm gaan geven, welke activiteiten we gaan ontplooien en met welke regelmaat we bijeenkomen. De uitkomst wordt gedeeld op de NT&L-site.

Facultaire tutoraatscoördinatoren kunnen zich nog steeds melden bij Nicole Prins (n.prins@vu.nl) en Gerhard van de Bunt (g.g.vande.bunt@vu.nl).
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.