Opzetten cyclus nascholingen over MS voor neurologen onafhankelijk van farmaceutische industrie

Onderwerp

Opzetten cyclus nascholingen over MS voor neurologen onafhankelijk van farmaceutische industrie

Doel van mijn project was een jaarlijkse cyclus van nascholingen op te zetten over multipele sclerose (MS), die onafhankelijke en betrouwbare informatie geeft, zonder beïnvloeding door farmaceutische bedrijven.

Weliswaar zijn er veel nascholingen op dit gebied, maar die worden door farmaceutische bedrijven georganiseerd, en er bestaat daarmee een risico van selectieve informatievoorziening.
Ongetwijfeld heeft dit te maken met de toenemende behandelmogelijkheden van MS. De gebruikte middelen worden steeds effectiever, maar ook duurder. De financiële belangen zijn groot. Het is farmaceutische bedrijven er veel aan gelegen dat neurologen juist hun middel voorschrijven en niet dat van de concurrent, ook al is het wellicht niet de beste keus.

Met behulp van collega-neurologen is deze cyclus in april 2016 gestart, waarbij bijna 100 neurologen en andere belangstellenden aanwezig waren, die konden luisteren naar en discussiëren met goede sprekers uit binnen- en buitenland. De evaluaties waren zeer positief. In april 2017 volgt de tweede editie.

MS Symposium 2016

Het ziet er naar uit dat deze cyclus zich een vaste plaats zal kunnen verwerven in de agenda van neurologen in Nederland, en dat daardoor uiteindelijk de patiënten met MS behandeld zullen worden door beter geïnformeerde artsen.

Contactgegevens 

Naam en voorletters:  BW van Oosten
Functie:  Neuroloog
Afdeling, Faculteit:  VUmc
Email  bw.vanoosten@vumc.nl
SKO / LOL:  SKO-project
Project opgezet voor:  Faculteit der Geneeskunde (VUmc)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.