Zelf doen! De anatomiepractica van klassiek naar actief

Onderwerp

Aan het VUmc leren de studenten door zelf actief bezig te zijn met de stof in een tutorgroep. In de tutorgroep moeten zij brainstormen en koppelen zij nieuwe kennis aan eerder opgedane kennis en moeten zij verbanden leggen. De voormalige vorm van anatomiepractica had echter een klassieke opzet. Een docent of student-assistent doceert een groep van 12 studenten. In de praktijk kwam dat meestal neer op een veredeld werkcollege: de docent doceert en de studenten nemen de kennis op. Dat moest anders kunnen.

In het creëren van anatomiepractica waarbij de studenten in kleine groepjes zelf aan de slag gaan met opdrachten over de anatomie op verschillende stations worden de kaders geschapen waarin studenten actief met de stof aan de slag gaan. Deze onderwijsvorm op snijzaal past ook beter bij het onderwijsconcept van het VUmc. Het vereist wel een heel andere didactische insteek van de kant van docenten en student-assistenten.

Het uiteindelijke doel was: zelfstandig actief lerende studenten op snijzaal die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces en hierdoor een hoger leerrendement halen tijdens het practicum.

Contactgegevens

Naam en voorletters:  Michael van Emden
Functie:  Anatoom
Afdeling, Faculteit:  Anatomie en Neurowetenschappen, VUmc
Email:  m.vanemden@vumc.nl
SKO / LOL:  SKO-project
Project opgezet voor:  Faculteit der Geneeskunde (VUmc)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.