iBook Bibliotheek Master Geneeskunde – Mobiel leren

Onderwerp
In de artsraamplannen 2001 en 2009 is de leerstof gedefinieerd die een afgestudeerde basisarts in Nederland moet kennen. In een zeer verkorte versie: 1300 diagnosen verdeeld over 180 onderwerpen en 10 klinische specialisme. In de Master Geneeskunde komen studenten met veel van deze aandoeningen in aanraking, waarbij veel aandoeningen in de praktijk wel gezien kunnen worden, maar ook zeer veel van de aandoeningen alleen theoretisch in het begeleidend onderwijs aan bod komt. Het aanbod van informatie is gefragmenteerd (praktijk, studiegroep, bedside teaching, practicumopdracht, tekstboek, video, internet).

De Mobile Learning Initiative (24 geneeskundestudenten, 7 basisartsen, een breed netwerk van AIOS en medische specialisten) heeft op basis van de artsraamplannen (die alleen de namen van aandoeningen vermelden) een structuur op een enkele platform ontworpen, die leren mobiel ondersteund en die de leerstof van het hele curriculum Master Geneeskunde als geheel laat bevatten:

  • Per klinische specialisme, van Heelkunde tot Interne geneeskunde is een iTunes U cursus ontworpen. Alle onderwerpen komen in deze iTunes U cursussen aan bod. Zij zijn per aandoening kort beschreven en verrijkt met illustraties, video’s en interactiviteit.
  • Momenteel zijn 65 van 100 iBooks, die in totaal meer dan 1000 diagnosen bevatten, al gepubliceerd in de iBooksStore en gratis als download op iPads, iPhones en Mac’s beschikbaar.
  • Aan een Windows/Android versie wordt nog gewerkt.

Meer weten? http://mlivumc.com

Contactgegevens

Naam en voorletters:  J.H.Bretschneider
Functie:  KNO-arts
Afdeling, Faculteit:  KNO, Hoofd-Halschirurgie, VUmc
Email:  jh.bretschneider@vumc.nl
SKO / LOL:  SKO-project
Project opgezet voor:  Faculteit der Geneeskunde (VUmc)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.