De fluistering van de waarheid

(Hoe je talent te vinden en te gebruiken)

Waar de eerste module van onze leiderschapscursus in het teken stond van “bronnen van leiderschap”, stond deze module in het teken van jezelf leren kennen en reflectie. En er is geen betere plek om dit te verkennen dan een klooster of abdij. We zijn drie dagen naar de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem geweest, en hebben het abdijleven echt ervaren. Een beetje uit mijn comfortzone, terug op de kapelbanken de monniken horen zingen & preken, mediteren & oefenen om zelf enkele psalmen in canon te zingen onder leiding van abt Henry.

We kregen, net als bij de eerste cursus, vijf externe sprekers om ons te inspireren of aan het denken te zetten; dat waren rabbijn Soetendorp, An Verlinde, Kader Abdolah, Wil Derkse en Erwin van Lambaart. Echt verschillende perspectieven brachten ze ons, maar zoals gezegd was de link (zelf)reflectie, want je moet echt beginnen met jezelf te kennen als je een leider wilt zijn, of als je wilt verbinden.

Ik zet hier een paar van mijn observaties / learnings op een rijtje:

  • Kunnen we geloven in het “fluisteren van de waarheid”? Dat een kleine maar eerlijke actie kan leiden tot iets groots of iets groots in beweging kan zetten? En dat het kleine en het grote op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn? (Zie de lezing van rabbijn Soetendorp op 4 april, hij refereerde hier een paar keer aan, over het versterken van het fluisteren van de waarheid.)
  • Dat een echte leider iemand een plaats laat innemen in zijn/haar/diens droom, en dat zij/hij/die je echt ziet. Het voorbeeld dat rabbijn Soetendorp gaf was een persoonlijke ervaring die hij had met Martin Luther King. Ik zal die hier niet herhalen, maar verwijs naar een andere geweldige zin die MLK vaak in zijn toespraken gebruikte: “Ik heb besloten om bij de liefde te blijven. Haat is een te grote last om te dragen.”
Tijdens de stiltewandeling in Doetinchem.
  • Dat je een talent in een persoon kunt ontdekken, zelfs als je iemand nauwelijks kent, en dat deze persoon soms niet beseft dat zij/hij/die dit talent had. (Erwin van Lambaart kon dit vanwege zijn grote “casting” ervaring, en toonde zijn kunsten door dit bij ons uit te oefenen.)
  • Goede positieve verhalen hebben de volgende elementen: Ruimte / Ritme / Richting (en ik heb er nog een extra “R” aan toegevoegd, nl. Rust).
  • Werken vanuit je eigen drijfveren betekent dat je vertrouwt op je morele kompas, dat je lef nodig hebt om dit te doen, je moet kunnen verbinden om effect te hebben & de juiste omgeving of vorm moet vinden. En zoals An Verlinde ons vertelde, veel organisaties zijn losgeraakt van de waarden van waaruit ze zijn ontstaan. Het eigen morele kompas is dus een kostbaar goed. Zij heeft dit zelf ervaren in haar (20 jaar!) periode bij het Vaticaan.
  • We hoorden een mooi verhaal over een papegaai in een kooi (je kunt het vinden in een van de boeken van Kader Abdolah, nl. “de reis van de lege flessen“) en hoe de papegaai een creatieve manier vond om uit zijn kooi te komen. Dus wie beslist? Jij beslist: jij kunt uit jouw kooi breken, als je dat wilt. Kader Abdolah leerde ons dat het helpt om “een zin” te hebben, misschien een soort fluistering, die je zelfs hardop kunt uitspreken. Hij kwam hier in Nederland pas echt op gang toen hij zich realiseerde dat hij een Nederlandse schrijver kon zijn / worden in plaats van de Perzische schrijver waar hij altijd van had gedroomd. Tijdens onze “wandeling in stilte” kwamen we bijna allemaal terug met zo’n zin, onze eigen fluistering van de waarheid.

Wat je zoekt, ben je

Wat je zoekt, zoekt jou

  • Leren van de Benedictijnse stijl is om als leider te dienen. Beseffen dat om mensen in beweging te zetten, je zelf in beweging moet zijn. Dat geloofwaardig gedrag een betere term is dan voorbeeldgedrag. Wil Derkse las ons voor uit de Benedictijner regel, met name hoofdstukken 2, 3 en 64 en wij krijgen nog zijn boek toegestuurd: “Benedictijnse stuurmanskunst – Leiding geven in dienst van de gemeenschap“.
  • Ga voor de dolfijn (gevoelig, sociaal, intuïtief, beschermend, flexibel, creatief), en niet voor de karper of de haai. Dit boek werd getipt door Erwin van Lambaart: Strategy of the Dolphin, door Lynch / Kardis.

De gestage druppel holt de steen uit.

Wilma van Wezenbeek

12 April 2022

2 COMMENT

Dirk Jan Durieux

Leuk en waardevol te lezen! Benieuwd naar je andere blog! En ook benieuwd of het je (makkelijk) gelukt is om talent in anderen te ontdekken en het daar met ze over te hebben. Echt interessant.

    Wilma van Wezenbeek

    Leuk om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.