
Duco Bannink is hoogleraar en opleidingsdirecteur aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen en geeft college binnen de bachelor Bestuur en Organisatiewetenschappen en de master Bestuurskunde. Hij geeft college aan grote groepen van ongeveer 250 studenten en kleinere groepen van ongeveer 35 studenten. Duco geeft zijn colleges op een hybride manier.
“Ik geef les in lokaal 6A00 waar Zoom voorzieningen aanwezig zijn. Ik geef daar college aan ongeveer 30 studenten die op dat moment aanwezig zijn in de zaal, maar ook aan de rest die live mee doet via Zoom.” Duco laat telkens een andere groep aanwezig zijn tijdens de colleges op de campus. De studenten zijn vooraf al ingedeeld in werkgroepen. Elke keer is een andere werkgroep aanwezig en op deze manier rouleert hij de studentengroepen. “Ik laat via Zoom de slides en mezelf zien, de studenten kunnen dan zelf kiezen waar ze de focus op willen leggen. Ik neem de studenten ook actief mee met wat ik op het bord schrijf, zo probeer ik samen met hun input een verhaallijn te schetsen tijdens het college. Via Zoom is het niet altijd even makkelijk om te lezen wat er op het bord wordt geschreven, daarom probeer ik ze actief bij het college te houden door ook te zeggen wat ik schrijf.” Duco doet zijn best om de colleges interactief te houden. “Ik vraag studenten actief om feedback en spreek ook de studenten die online meedoen nadrukkelijk aan. Ik laat stiltes vallen en zorg ervoor dat ze de ruimte krijgen en nemen om vragen te stellen en antwoorden te geven. Daarnaast houdt een student-assistent de Zoom Chatbox in de gaten. Daarin worden namelijk ook veel vragen gesteld en beantwoord door studenten.”
Op de vraag of het hybride onderwijs erg anders is dan het offline onderwijs van voorheen antwoordt Duco dat het meevalt. “Ik doe niet heel veel anders dan voorheen. Het helpt dat de studenten die wij hebben in deze vakken vaak al gemotiveerde en actieve studenten zijn. Wel is het zo dat ik veel meer de nadruk leg op interactie en daar de tijd voor neem. Ik merk dat bijvoorbeeld eerstejaarsstudenten het in deze vorm juist makkelijker vinden om hun input te geven dan in collegezalen met 150 man.”
Duco neemt zijn colleges op, maar vindt het wel belangrijk dat zijn studenten aanwezig zijn tijdens de colleges. “De betrokkenheid van studenten is nodig voor een goed college en dat valt weg als studenten slechts naar opgenomen materiaal kijken. Het opnemen is daarom geen deel van het onderwijs, maar slechts een service.” Hoewel Duco het geven van hybride onderwijs erg fijn vindt, gaat het soms ook mis: “Afgelopen vrijdag deed de camera het plotseling niet en een andere keer deed het geluid het niet. Het is daarom erg belangrijk dat docenten weten bij wie ze terecht kunnen om dit op te lossen en goed op orde te krijgen.”
Als laatste wil Duco graag meegeven aan andere docenten hoe belangrijk het is om je in te zetten voor interactiviteit in de klas. “Dat moet nu veel meer dan voorheen. Je kan namelijk niet meer uitgaan van de houdingen en gezichtsuitdrukkingen van studenten, terwijl we dat nodig hebben om in te kunnen spelen op de behoeftes van studenten. Vandaar dat er veel meer tijd en inspanning gestoken moet worden in het interactief maken van de colleges.”
Op 20 oktober heeft Duco ook een hybride workshop gegeven over de verschillende manieren waarop docenten tijdens online of hybride colleges hun studenten erbij kunnen houden. Tijdens de workshop heeft Duco meerdere malen aangegeven dat het geven van een online of hybride college helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt. De nadruk lag dan ook op het laten zien van praktische tips aan de docenten, waarbij de docenten ook zelf aan de slag gingen met deze praktische tips. Duco heeft tijdens de workshop een Zoom sessie in Canvas opgezet en liet aan de docenten zien hoe een Mentimeter aangemaakt wordt en hoe deze werkt. De docenten kregen na elke uitleg van Duco de tijd om zelf een Zoom sessie en Mentimeter aan te maken. Daarnaast heeft Duco herhaaldelijk aangegeven dat het niet een ramp is als er iets fout gaat met de techniek tijdens een hybride of online college. De kunst is om daar niet van slag door te raken, maar gewoon verder te gaan met het college. Door middel van de hands-on tips die tijdens deze interactieve workshop zijn gegeven, kunnen de docenten de colleges zo interactief mogelijk maken. Zoals Duco al eerder heeft benadruk tijdens het interview; deze interactiviteit is belangrijk om studenten goed te kunnen betrekken bij het college.