Als onderwijsconsultant bij de afdeling IT heeft Rob van Leeuwen normaal gesproken een adviserende functie. Het coronatijdperk bracht een verandering van taken voor hem mee: “De eerste weken waren we heel druk met het op orde maken van de informatievoorziening en het testen van tools voor online onderwijs.Nu ben ik vooral bezig met het oplossen van ingewikkelde vraagstukken waar de IT helpdesk nog geen antwoord op heeft. Ik zoek uit hoe programma’s precies werken, probeer privacy issues te begrijpen en mogelijke problemen te tackelen.” De storm is nu gelukkig een beetje voorbij en Rob houdt zich daarom meer bezig met de context van NT&L en de verschillende ICT&O hulpmiddelen waar nu meer vraag naar is, zoals Perusall en FeedbackFruits. Deze tools zijn op kleinschalig niveau al goed geregeld, dus dat maakt het makkelijker om ze nu op grootschalig niveau aan te bieden.

Rob hoopt dat de laagdrempelige online inloopspreekuren die tijdens de eerste weken van de lockdown zijn ingevoerd, blijven bestaan. “Dat we als ondersteuners met verschillende expertises de docenten zo direct konden helpen, dat vond ik erg goed werken. Het is fijn dat mensen er via één klik bij kunnen komen.” Rob wil dan ook graag meegeven aan docenten dat ze bij hen (de VU Onderwijswerkplaats) welkom zijn en terecht kunnen. Verder zou hij willen zien dat er een een simpel en laagdrempelig platform komt voor docenten met een goed overzicht van (online) hulpmiddelen en platforms – zodat zij gemakkelijk kunnen zien en begrijpen wat ze het beste kunnen gebruiken.

Op de vraag hoe het thuiswerken verloopt, antwoordt Rob dat het prima gaat. “Ik heb een vaste opstelling en als ik de deur van de werkkamer dicht doe, ben ik op mijn werk. Omdat ik thuis werk, fiets ik wel minder, dus dat moet ik nu vaker bewust gaan doen.” Hoewel de drukte van de eerste paar weken is afgenomen, is Rob nog steeds veel aan het werk. “Ik ben pas vorige week toegekomen aan het sorteren en opruimen van mijn mailbox.” Wel is hij nu bezig met het maken van een groot fotoboek.

Waar Rob naar uitkijkt als de campusdeuren weer opengaan, is de VU Onderwijswerkplaats. “Ik mis het om gemakkelijk te overleggen en te schakelen. Ook het reizen naar een andere plek mis ik erg.”