De VU Onderwijswerkplaats heeft een uitgebreide online collectie van onderwijstips samengesteld. De tips bestaan uit beknopte documenten die nuttige ideeën en praktische methoden beschrijven voor effectief onderwijs, cursus- en curriculumontwerp. Nieuwe docenten zullen de tips nuttig vinden voor het beantwoorden van veel vragen en zorgen die je tegenkomt als je voor het eerst lesgeeft in een universitaire setting. Doorgewinterde docenten kunnen de tips ook gebruiken om nieuwe ideeën op te doen en verschillende benaderingen te leren.

Bekijk de verzameling van meer dan honderd onderwijstips hier. We proberen de collectie gaandeweg uit te breiden en te verbeteren.

Heb je misschien een bepaalde vraag of probleem? Typ dan relevante sleutelwoorden in het zoekvak in de rechterkolom. Populaire zoekwoorden zijn onder andere The Flipped Classroom, Large Classes, Mixed ClassroomCommunity Service Learning, Group Work, of zelfs 3D printing.

KnowVU heeft een grote verzameling projecten van VU docenten die de Senior Kwalificatie Onderwijs hebben gevolgd. Ook heeft KnowVU een collectie korte verslagen van Onderwijscafés. Veel van die projecten en Onderwijscafés behandelen thema’s die bij veel docenten leven, zoals:

  • hoe maak ik een goede leerlijn;
  • hoe verhoog ik het studiesucces;
  • hoe maak ik het onderwijs aantrekkelijker;
  • hoe ga ik om met internationalisering?

Klik hier om deze kennisbank te bekijken.

De collectie is alleen beschikbaar in het Engels opdat zoveel mogelijk medewerkers er gebruik van kunnen maken.

We erkennen het Centre for Teaching Excellence, University of Waterloo, Canada. Zij stellen een excellente collectie online bronnen aan met een Creative Commons licentie om op voort te bouwen. Deze Creative Commons-licentie laat anderen toe om hun werk op niet-commerciële wijze te remixen, te tweaken en verder uit te bouwen, zolang ze maar genoemd worden en aangeven of er wijzigingen werden aangebracht.