Virtual Reality op de VU
Het voordeel van onderzoek doen via VR is dat gedrag in ‘het echte leven’ kan worden bestudeerd, gebruikers plaatsen kunnen bezoeken waar ze zelf niet snel zouden komen en geconfronteerd kunnen worden met urgente en complexe problemen.
Project N.O.M.P.
Plasticverontreiniging vormt een van de grootste bedreigingen voor het milieu. Maar omdat plastic zich maar langzaam ophoopt in het ecosysteem en het grootste deel ervan in de oceaan terechtkomt, is het verband tussen de dagelijkse plasticconsumptie en de negatieve gevolgen voor de aarde voor de meeste mensen te abstract.
In Project N.O.M.P. (wat staat voor No More Plastic) hebben Prof. dr. Tilo Hartmann (VU), dr. Hande Sungur (UvA, PI), dr. Zeph van Berlo (UvA) en dr. Hana Hegyiova (UvA) in samenwerking met WeMakeVR, Het Amsterdams Duurzaamheidsinstituut en VU A Broader Mind een interactieve en meeslepende VR-ervaring ontwikkeld, waarin spelers de gevolgen van hun plasticconsumptie aan den lijve kunnen ondervinden en leren hoe ze hun gedrag kunnen veranderen om plasticvervuiling tegen te gaan.
Project PleitVRij
Sylvia Moes (Innovatiemanager VU Amsterdam) is samen met Adriaan Wierenga (senior docent/onderzoeker en coördinator studentenrechtbank RUG) aanjager van het project, dat wordt gesteund met subsidie vanuit de Stimuleringsregeling Open en online onderwijs.

PleitVRij is een virtuele omgeving die studenten de kans geef om een betoog te oefenen in een rechtszaal. Deze zaal – de oudste zittingszaal van Nederland – is 360 graden gefotografeerd met daarin een laag waarin publiek en rechters zijn gefilmd. Hierdoor kan de student met een VR-bril op om zich heen kijken voor een levensechte ervaring.
In de virtuele rechtszaal zie je rechters en andere aanwezigen schrijven, knikken en rondkijken. Maar écht innovatief is de toevoeging van live videobeeld binnen de virtuele omgeving. De voorzitter van de rechtbank zit, waar ook ter wereld, voor een green screen en wordt in de virtuele omgeving gestreamd. Zo is er binnen deze virtuele rechtszaal live interactie mogelijk tussen de rechter en de student.
Lees hier het praktijkverhaal: Studenten leren virtueel pleiten met PleitVRij | SURF.nl